Soltvadkert: Szobrot kapott Wass Albert Nyomtatás E-mail
2007. november 14. szerda, 11:00
A Korona Cukrászda kerthelyiségének falán helyezték el a Windecker Zoltán által megformázott portrét.

Szobrot kapott Wass Albert Vadkerten

A Korona Cukrászda kerthelyiségének falán helyezték el a Windecker Zoltán által megformázott portrét. A város egykori aljegyzője, a pirtói amatőr művész keze nyomát már több alkotás is őrzi a településen. Az ötlet Szervánszky Lászlóé, akinek messze földön híres süteményei és fagylaltja csak a szerényebbik érdeme.

Sokkal nagyobb az az erkölcsi tanítás, amit a falon a Trianon előtti Magyarország térkép és most Wass Albert szobra üzen. A magyarságba vetett tiszta hitet. A szoboravató ünnepségen Papp Lajos szívsebész professzor is erről a láthatatlan kötelékről beszélt, mielőtt leleplezte volna a város legfiatalabb díszpolgára által megálmodott művet.

A portré alatt a költő egyik – az ünnepségen is elhangzott - legszebb versének, az Üzenet haza című költeményének néhány sora áll: „Mert miként hirdeti a Biblia, Megméretik az embernek fia, és ki mint vetett, azonképpen arat. Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.” A szoboravatást megelőzően Papp Lajos professzor a soltvadkerti sportcsarnokban tartott előadást több száz fős hallgatóságának.
 
Ültek a sorokban olyanok is szép számmal, akik az életüket köszönhetik a világhírű szívsebésznek. Akiről első látásra senki nem gondolná, hogy kiváló orvos specialistával van dolga. Az viszont látszik, hogy igaz magyarral.
Nem a szkíta sólyommal díszített homlokpánt, nem a tipikus magyaros fizimiska miatt. Ennek az embernek lelkéből árad a magyarsága és hirdeti úton-útfélen.

Mostanában annyit beszélünk arról, ki is az igaz magyar, talán már–már soknak is tűnik időnként a magyarság emlegetése. Szerintem sem beszélni kell róla, hanem magyarként kell élni, a szerint dolgozni és politizálni. Azaz kellene. De mivel sokan nem ismerik fel ezt, nagy szükség van bizony a Papp Lajosokra, akik felnyitják talán azoknak a szemét is, akik ebben a pillanatban csak azt akarják látni, hogy a professzor a jobboldali zászló alatt szól a tömegekhez.

Nem is előadást hallottunk, hanem hitvallást. Bevallom, nehéz visszaadni Papp Lajos személyiségét az olvasó közönségnek. A teljes hatáshoz kell ugyanis arcának minden rezdülése, kell a hangja, a tekintete, kell a mosolya és kell a szigora. Sajátos történelemórát tartott. Arról beszélt, amiről nem írnak a történelemkönyvek. A mai vezetők elé példaként állította Árpád vezért, aki a népe előtt haladva törte az utat.

- Előre csatakiáltással indult harcba, mert arról ismerszik meg a magyar vezér, hogy elöl megy és nem felülről irányít. Az igazi magyar vezér a nép által, a nép szeretetében ismerszik meg. Az igazi magyar vezérnek nem kell lezáratni fél Budapestet, mert az igazi magyar vezér nem fél a népétől- mondta. Természetesen nem hagyta cserben azokat sem, akik a szívük védelmében voltak kíváncsiak a véleményére. 

- Nem mehetnek el innen úgy, hogy ne hallják tőlem, bizony nem kell megtagadni sem a tojást, sem a szalonnát - és értésére adta a közönségnek, hogy minden fogyasztható, csak a mértéket kell megtalálni. – Fel ne tessenek adni a kapirgáló tyúkocskákat az udvarokban, a malackát az ólakban, mert az bizony egészséges. A nagyáruházakban kapható élelmiszerek 60 százaléka mérgező.

Tessenek a régi magyaros hagyományok szerint étkezni és tessenek arra figyelni, hogy ezeket eldolgozzák, elégessék. És a bor? A bor gyógyszer, ha mértékkel fogyasztják. Nincs még egy olyan növény, amely ennyi ásványt szedne magába a föld mélyéből. A nap heve és a jó Isten tüze érleli és ha jó kezekbe kerül, bizony orvosság lesz abból. De csak ha jó kezekbe kerül!

Papp Lajos mindent szeretett volna elmondani ebben az órában, de maga is tudta, hogy lehetetlen, csak morzsákat tud adni az idő rövidsége miatt. De a szorgalmas hangyák is a morzsákból hordják össze a télirevalót. Nekünk is az a dolgunk, hogy ezekből a morzsákból gyűjtsünk egy életre valót. Ha csak aprócska csírák lettek a szavai, ha csak kis szikra gyúlt nemes gondolatai nyomán, hiszem, hogy szárba szökken újra a magyarság és tűzzé lobban az a lelkület, ami nem csak melegít, de hevít, lelkesít, elégeti a rosszat, a bűnt. Olyan erő lesz, ami egykor mindenek fölé emelte a magyart.
És lészen csillagfordulás megint…

Supka Éva

 

 

 
Hirdetés