Kiskunhalas: Elsősegély versenyen Liverpoolban Nyomtatás E-mail
2008. július 22. kedd, 14:54
A kiskunhalasi elsősegélynyújtók ismét a város jó hírét vitték a nagyvilágba.

A halasi lányok jól képviselték Magyarországot 

Elsősegély versenyen Liverpoolban


A kiskunhalasi elsősegélynyújtók ismét a város jó hírét vitték a nagyvilágba. Megnyerve a megyei, majd az országos versenyeket, Magyarországot képviselve kijutottak Liverpoolba, az európai döntőre, ahol első alkalommal is állták a sarat a gyakorlott csoportokkal szemben.

Az előzményekről Nagy József, az Kiskunhalasi Mentőállomás vezetője, a csapat felkészítője számolt be.
- Évek óta versenyzünk a középiskolás kategóriában. Az idén érlelődött meg a gondolat, mi lenne, ha az első nagy sikereket elért csoport tagjait rábeszélnénk egy felnőtt korosztályos megmérettetésre. Márciusban összehívtam egy többgenerációs csapatot, hogy rávegyem a lányokat a további együttműködésre. És ők igent mondtak. Tudtam, hogy van esélyünk a megyei és országos vetélkedéseken, hiszen ezek a hölgyek annak idején már bizonyítottak.

Az érettségi előtt álló illetve egyetemista lányok szinte egymás szavába vágva mesélték élményeiket.
- Józsi nagy reményeket fűzött a csapathoz, aminek meglett az eredménye is – mondta el a kezdetekről Péli Annamária. - Először megnyertük a megyei fordulót maximális pontszámmal, így bejutottunk az országosra. A honi döntőt Zánkán tartották, ahol a csapat szintén jól szerepelt. Nagy örömök közt megtudtuk, hogy kijutottunk a nemzetközi versenyre, Liverpoolba.

- Az országos megnyerése után nagyon sokáig nem is hittük el, hogy mi lettünk az elsők. Hihetetlen volt, hogy a csapat, amely három előző csapatból verbuválódott, ilyen jól össze tud kovácsolódni - vette át a szót Karasz Katalin. - Amikor kimondták, hogy Bács-Kiskun megye kiskunhalasi felnőtt csapata képviseli az országot június 19-22. között Liverpoolban az Európa-bajnokságon, nagy álmunk vált valóra.

A sok tanulás, felkészítőnk, Nagy József türelme és szakmai tudása meghozta gyümölcsét. A csapatnak magával kellett vinnie egy plusz főt, Sőrés Ágira jutott a választás, mivel ő is tapasztalt az elsősegély terén illetve sokat segített a felkészülésben is.

- A csapat mindent tudását bevetve próbált felkészülni, hogy megfeleljen a kinti elvárásoknak. Nagy izgalommal utaztunk el – sorolta az élményeket Kmeth Hajnalka. -Magyarországról Liverpoolba 10-en utaztunk ki. A csapatunk hat főből állt. Érdekes, hogy csak lányokból, a fiúk nem annyira szeretnek elsősegélyt nyújtani - látszólag. Már a megérkezésünkkor kitűnt, hogy nagyon erős csapatok jelentek meg összesen huszonnyolc országból.

- A verseny nagyon színvonalas volt, a sérültek és a sérülések profi módjára, valóságszerűen voltak láthatók. Sok tapasztalatot szereztünk, hogy más országokban az elsősegély-nyújtás mást jelent, mint nálunk. Sajnos, mi magyarok nem vesszük annyira komolyan ezt, mint bárhol máshol. A legtöbb helyen sok sérültet kellett ellátni. A tömeges balesetek voltak nagyobb számban. 14 pihenő és 14 kárhely volt.

A kárhelyeken különböző szituációkkal találkoztunk, ilyen volt a falmászós baleset, tömeges autóbaleset, papírsárkány eregetéses baleset, film forgatásközben és  teniszezés közben történt baleset, hajléktalanok balesete, foci meccs közben történt baleset stb. Egyénileg is kellett szituációt megoldani, hogy megnézzék, hogy milyenek vagyunk, ha nincs segítségünk. – mesélte a liverpooli részleteket Karasz Kati.

- Leírhatatlanul sok élményt szerezhettünk Angliában. Az ottaniak nagyon aranyosak és vendégszeretők voltak. Az angolul folyó verseny egész napos volt, egész napon át tartó esővel, tehát nem volt egyszerű dolgunk. A kommunikációval szerencsére nem voltak problémáink. Összegezve nagyon jól éreztük magunkat, de az utolsó nap már nagyon vágytunk haza a melegbe és megfogadtuk, hogy soha nem fogunk panaszkodni, ha itthon nyáron hőség lesz – mondta Kammerer Judit.

- A versenyeknek az a célja, hogy minél több képzett elsősegélynyújtó legyen Magyarországon, amit nagyon célravezetőnek, jó dolognak és fontosnak tartok. Ellenben számomra az elsősegélynyújtás nem csupán annyit jelent, hogy ellátom valakinek a sebét. Szerintem az is beletartozik, ha átsegítek egy idős nénit a zebrán vagy, ha átadom a helyem egy kisfiúnak a buszon. Sokan azonban már a jogosítvány megszerzéséhez elsajátítandó elsősegély tanfolyamot is terhesnek tartják. Ne legyen az!

Mert lehet, hogy később valamelyik családtagjuk életét tudják megmenteni. Ezen kívül úgy gondolom, az is fontos, ha merünk is segíteni. Merjünk tenni, hogy életet menthessünk!- összegezte a célokat Holczimmer Krisztina.

 

 

 
Hirdetés