Kiskőrös: Vincellérek az olasz bor fellegvárában Nyomtatás E-mail
2009. május 07. csütörtök, 10:03
Olaszországban, Conegliano városában rendezték a 4. Európai Borász Bajnokságot, ahol 12 ország hatvan diákja mérte össze tudását.

Vincellérek az olasz bor fellegvárában

Olaszországban, Conegliano városában rendezték a 4. Európai Borász Bajnokságot, ahol 12 ország hatvan diákja mérte össze tudását. A kiskőrösi résztvevők szerint itt aztán mindent tudni kellett a szőlőről és borról.

Kalapács Mihály (képünkön) a kertészeti szakmát képviselte, Andriska Pál pedig a vincellér szakágat.

Szűcs Sándor borásztanár is elkísérte a fiatalokat, ő a pontozó zsűri munkájában vett részt. A tanulók angol nyelven versenyeztek szőlőtermesztésből, növényvédelemből, borászatból és borbírálatból.

- Veneto tartomány, ahol a bajnokságot rendezték, az olasz borvidékek fellegvára, nem véletlen tehát, hogy az itteniek mindent tudnak a borról. - mesélték az ifjú vincellérek. - A rendező iskolában több mint ezerkétszáz diák tanul, laborjukba egész Olaszországból járnak egyetemisták is gyakorlatra. Hát, van mit tanulnunk még.

Tapasztalatszerzés céljából indultunk elsősorban, hiszen a mi iskolánk eddig ezen a versenyen nem vett részt. Most már látjuk a hiányosságokat, de nem panaszkodunk. Nagyszerű volt, hogy hazánkat olyan neves borászképzősökkel együtt képviselhettük, mint a villányiak, egriek és a budafokiak.

2010-ben Magyarországon rendezik meg a versenyt, ez könnyebbé teszi a következő csapat helyzetét, Budafok és Villány biztosan kitesz magáért.

A két napos olaszországi versenyen Misi a hatvan versenyzőből egyéniben a 13. lett, csapatban pedig a két kiskőrösi borásztanuló a 22. helyen végzett.

V. Nagy Melinda

 

 

 
Hirdetés