Soltvadkert: Vadkerten meg kell állni Nyomtatás E-mail
2009. június 18. csütörtök, 14:17
Dunaföldvári cukrász, Tóth Norbert készíti a legjobb fagylaltot és az Ország tortáját is kiválasztotta a szakmai zsűri...

Kiválasztották az Év fagylaltját

Vadkerten meg kell állni


Dunaföldvári cukrász, Tóth Norbert készíti a legjobb fagylaltot és az Ország tortáját is kiválasztotta a szakmai zsűri az „Év fagylaltja 2009” országos versenyen. A tizenkettedik alkalommal rendezett nagyszabású versenynek másodszor adhat otthont a soltvadkerti Korona Cukrászda.

Szervánszky László cukrászmester szakmai munkájának és emberi hozzáállásának elismerése is egyben a program, melyre az ország minden tájáról érkeztek cukrászok, kiállítók és természetesen kóstolni vágyó ínyencek. A rangos eseményt Süth Miklós szakállamtitkár nyitotta meg, aki méltatta a szervezők alapos előkészítő munkáját és a soltvadkerti cukrászda óriási szerepvállalását.


Jakó Lakos mestercukrász a szakmai zsűri tagjaként
szigorú szempontok alapján értékelte a fagylaltokat.

Ötvenkét nevező összesen 104 fagyit prezentált a szigorú szakmai és társadalmi zsűrinek. Grillázs fagyi volt a kötelező gyakorlat, a szabadon választottak között pedig idén is láthatott a közönség számos fantáziakölteményt. Parázson sült gesztenyétől, a hercegnő álmán és a római éjszakán át a nagyi mézes kuglófjáig mindenféle csodákkal kirukkoltak a mesterek.

Hosszú órákba telt, amíg kiderült kié is a legjobb hűvös nyalánkság. A szakmai zsűri mellett komoly felelősséget vállalt a társadalmi bíráló bizottság is, melybe közéleti személyiségeket kértek fel és sztárvendégeket is hívtak. Így Lehoczki Ferenc polgármester, a város aljegyzője Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna mellett Lajsz András bármixer, Kovács Antal cselgáncs olimpiai bajnok és Kovács Ákos zeneszerző-előadóművész is értékelte a finomságokat.

Ákos szinte dalra fakadt minden tégelynél és nagy élvezettel járta végig a hosszú pultot.
Kovács Antal olimpikonnak már kisgyermekkorában is fontos megállóhely volt a soltvadkerti cukrászda.
- Korán elkezdtem versenyezni, és ha Szegedre jöttünk, itt biztosan megálltunk. Kissrácként csak azt tudtam, hogy itt készül a legjobb fagyi az országban. Ma azt látom, hogy noha nagyon sok jó fagylalt van az országban, itt még mindig érzem a régi ízeket.


Ákos Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna vadkerti aljegyzővel kóstolta végig a fagylaltokat

A kedves, vendégszerető kisváros ékszerdobozaként áll a főtéren a cukrászda, méltó környezetben. Soltvadkertnek védjegye lett a fagylaltja, mint ahogyan védjegye a bora is. Én keveset iszom, de akkor kizárólag minőségi bort fogyasztok. Bevallom, én sem voltam különb sokaknál, akik előítélettel fogadták a vadkerti borokat, de ezúton is üzenem mindenkinek, felejtsék el a régi beidegződést, kóstolják meg és vigyék jó hírét – mondta többek között Kovács Antal, aki lelkesen látott hozzá a fagyi zsűrizéshez.

Így aztán már csak jó szándékkal nyugtázta, hogy a szakma a Pándi meggy tortát, a Mákos guba tortát és a Borkirály tortát javasolta továbbjutásra. Ezek közül kerül ki majd augusztus 20-án az Ország tortája és remélhetőleg számos cukrászdában lehet majd kapni a győztes süteményből.

Supka Éva

 

 

 
Hirdetés