Máltai Lovag lett akasztó legújabb díszpolgára Nyomtatás E-mail
2005. szeptember 16. péntek, 14:52
Nagyméltóságú Esterházy Antal herceg, a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend főpriorjának vezetésével a máltai lovagok képviselői is megjelentek ...


Az Esterházy herceg is eljött a ceremóniára

Máltai Lovag lett akasztó legújabb díszpolgára

Nagyméltóságú Esterházy Antal herceg, a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend főpriorjának vezetésével a máltai lovagok képviselői is megjelentek az akasztói falunapok alkalmával a helyi katolikus templomban. A rendkívüli személyiségek azért látogattak el a Tornavölgyi Krisztián Veszprém egyházmegyei hitoktató káplán által celebrált szentmisére, hogy szemtanúi legyenek rendbéli testvérük, az akasztói születésű B. Nagy János professzor díszpolgárrá avatásának.
Az emberi és demokratikus értékek védelmében létrejött Máltai Lovagrend azokat fogadja tagjai közé, akik nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is szolgálják  embertársaik felemelkedését. B. Nagy János tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, a párizsi Notre Dame Egyetem laboratóriumának vezetője, díszdoktora a szegedi egyetemnek és díszpolgára Vallónia fővárosának, Namurnak. Az '56 óta Belgiumban élő professzor ez év áprilisában elnyerte az "Év embere" kitüntető címet. A Közép-Európai Emberi Jogi Bizottság egyik alapító tagjaként segíti a térség jogfosztott népcsoportjainak küzdelmét önazonosságuk megőrzéséért, kollektív jogaikért. Mint mondja, a bizottság legfőbb feladatának tekinti, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbség jogait védelmezze.
Tevékenységük központjában egyelőre a felvidéki magyarok állnak, de a délvidéki és erdélyi magyarok, valamint a moldvai csángó magyarság érdekeit is képviselni kívánják. "Dolgozzunk kéz a kézben, és így előre tudnánk vinni az összmagyarság sorsát" - mondja Akasztó neves díszpolgára.
Mellette Turú Istvánné tősgyökeres akasztói lakost érte megtiszteltetés, aki gondos édesanya, nagymama, az egyházközség szolgálatában tevékenykedik hosszú évek óta, többek között az ő keze munkáját dícséri a gondosan rendbentartott templomkert.
A szentmisén került sor a Gubán család által az egyháznak adományozott II. János Pál pápát ábrázoló gobelinkép megszentelésére is.

Boda Zsuzsa

 

 

 
Hirdetés