Fiatalkorú bűnözés - csapda, amiből nincs visszaút? Nyomtatás E-mail
2005. szeptember 21. szerda, 09:24
Egy édesanya tett feljelentést nemrégiben a kiskőrösi rendőrségen, hogy 13 éves fiát hozzá hasonló korú fiatalok fenyegetéssel ...


Egyre fontosabb a mentálhigiénés háló kiépítése

Fiatalkorú bűnözés - csapda, amiből nincs visszaút?

Egy édesanya tett feljelentést nemrégiben a kiskőrösi rendőrségen, hogy 13 éves fiát hozzá hasonló korú fiatalok fenyegetéssel, több alkalommal is arra kényszerítették, hogy adja át nekik a nála lévő pénzt. Összesen közel 130 ezer forint vándorolt ilyen módon a fiatalkorú elkövetők zsebébe. A nyomozás jelenleg folyamatban van.

Aki mást erőszakkal, vagy fenyegetéssel bármire kényszerít, bűntettet követ el és akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a zsarolást bűnszövetségben követik el, vagy a zsaroló a megzsarolt testi épségét veszélyeztető fenyegetéssel él, a büntetés akár nyolc év is lehet a törvény szerint. De mi történik akkor, ha a a zsaroló fiatalkorú? Mit tesz, mit tehet az iskola, a nevelőtestület, az ifjúságvédelem, hogy a bűn útjára tévedt gyermeknek legyen visszaútja a társadalomba? Erről kérdeztük Bella Lászlót, az ügyben érintett Bem iskola igazgatóját.

- Első lépésként személyesen elbeszélgettem a zsaroló gyermekkel - mondja az igazgató úr. - Igyekeztem a lelkére beszélni, a gyermek személyiségétől függő hangvételben. Második lépésként a szülőket is bevontam a megbeszélésbe, akikkel együtt kell megértetnünk a gyermekkel, hogy ha ezen az úton jár továbbra is, az, milyen következményekkel járhat számára. Mindemellett azokat a társaságokat is szét kell robbantanunk, ahol a tanulók egymást tévútra viszik. A legsúlyosabb büntetés az iskolából való eltanácsolás, de az igazgatónak nemcsak ennek az egy gyereknek a megmentését kell szem előtt tartania, hanem a többiek lelki sértetlenségéről is gondoskodnia kell. Amikor több száz gyermek érdekéről van szó, nem tehetünk egy diák érdekében nagy engedményeket. Az osztályváltás, illetve az iskolaváltás remélhetőleg ráébreszti a gyereket arra, hogy nagyon rossz úton jár. Már a legkisebb vétség mellett sem szabad észrevétlenül továbbmennünk. Ha először csak öt forintot zsarol ki valakitől a gyermek, később a nagyobb összegektől sem fog visszariadni.
Meddig terjed az iskola jogköre az előzmények felkutatásában?
- Ez már a rendőrség feladata. Nekik kell kideríteniük, hogy valójában mi történt. Az ifjúságvédelmi felelős feladata pedig a szociális-családi háttér feltérképezése. A problémás családi viszonyok közt élő gyermekek jobban kötődnek a barátokhoz, jobban elfogadják a haverok irányítását, és adott esetben a bűncselekményre való késztetést is. Sajnos ilyen esetekben jelentősen sérül a gyermek személyisége, amit mi iskolán belül nem igazán tudunk kezelni. Az ifjúságvédelmi felelősök nem képzett pszichológusok, pedig amikor torzul a személyiség, szakembereknek kellene a gyermekekkel célzottan elbeszélgetniük.
Ettől megoldódik a gyermek problémája?
- Amennyiben halmozottan hátrányos hátérrel rendelkezik a gyermek, gondolok itt bűncselekményben való részvételre, iskolából való sorozatos hiányzásra, vagy agresszív viselkedésre, akkor a védelembevételről is gondoskodni kell.  
Nincs lehetőség iskolán belüli terápiára?
- Az osztályfőnöknek jut a legnagyobb szerep abban, hogy megtalálja a gyermek értékeit, és olyan feladatokkal bízza meg, amelyek által sikerélményeket élhet át, és ez idővel a jó út felé fordíthatja. Tanítás után azonban nem kötelezhetem a diákot semmilyen feladatvégzésre, ami miatt bent kell maradnia. Sajnos ma már kisgyermekkortól hiányzik a feladattudat. Régen a szülők kitalálták, hogyan lehet gyermekeiket lekötni, hogy délutánonként ne unatkozzanak, közben érezzék, hogy ők is fontos tagjai a családnak. Ma már, amikor a házi feladat és a kötelező olvasmány is nyűg, szinte semmilyen feladatot nem kapnak otthon a gyerekek. A családi közösségek sok helyen szétbomlottak, a családi belső kapcsolatok leszűkültek, egyre nagyobb szerep jut a kortársi közösségeknek. És ha ez egy bűnözői kortárscsoport, akkor sajnos elkerülhetetlen, hogy rossz útra viszik a gyermeket.    

Boda Zsuzsa

 

 

 
Hirdetés