Get Adobe Flash player
Egyre több a fiatalkorú bűnöző Nyomtatás E-mail
2005. november 15. kedd, 12:03
A gyermek- és fiatalkorú bűnözés helyzetéről, a családon belüli erőszak megelőzéséről, az áldozatok segítéséről és a kábítószeres bűnözés ...


Társadalmi problémákat is feszegettek a rendőség szakemberei

Egyre több a fiatalkorú bűnöző

A gyermek- és fiatalkorú bűnözés helyzetéről, a családon belüli erőszak megelőzéséről, az áldozatok segítéséről és a kábítószeres bűnözés Bács-Kiskun megyei helyzetéről tartottak térségi konferenciát a megyei rendőrkapitányság munkatársai november 10-én Kiskőrösön.
A rendezvénynek a művelődési ház adott otthont, melyet Kuti Erika a kiskőrösi rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója koordinált. A Bűnmegelőzési Nemzeti Stratégiát taglaló konferenciát a házigazdák nevében dr. Csábi Antal kiskőrösi rendőrkapitány nyitotta meg.

- Legfőbb célunk a gyermek- és fiatalkori bűnözés csökkentése, a családon belüli erőszak visszaszorítása, az áldozatok tájékoztatása, valamint a beilleszkedés segítésével a bűnismétlés megelőzése - hangsúlyozta Kővári Lívia rendőr százados, a kecskeméti rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. - Térségi szinten dolgozzuk ki a bűnmegelőzési koncepciókat és szeretnénk, ha a területen tevékenykedő egyes szakmák között hatékonyabbá válna a párbeszéd, ezt a célt szolgálja ez a konferencia is. Ma a Kiskőrösi Kistérségben és Izsákon tevékenykedő bűnmegelőzési társszervektől hívtuk meg munkatársainkat, mint a védőnői, a gyermekjóléti szolgálatok, a polgárőrség, a falugondozói szolgálat, a rendőrség bűnmegelőzési területen dolgozó képviselőit, az iskolák ifjúságvédelmi felelőseit.

Sok a bűnöző gyerek. Mi ennek az oka?
- Bár sok időt töltenek a gyermekek az iskolában, a család felelőssége megmaradt a nevelésben. Ma pedig a családok összetartó ereje már nem a régi, nagyon sokan a munkahelyen igyekeznek helyt állni, kevés idő marad a hétvégi közös programokra, a gyerekekre. Elsősorban a szülőknek kell figyelemmel kísérni, hogy délutánonként hol és kivel tölti gyermeke a szabadidejét. Ha eltűnt kiskorú után nyomozunk, sokszor előfordul, hogy a szülők nem tudják, kik is a barátai. Nem ritka az sem, hogy addig maradhat ki este a gyermek, ameddig csak akar, nincsenek szabályok, korlátok. Az ilyen fiatalokat hamarabb megtalálja a bűnözői réteg, közvetlen célpontjai a kábítószer dílereknek is. Ugyancsak hiányoznak az ifjúságot összefogó, tömörítő délutáni hasznos foglalatosságok, a nyári nagy táborok, amelyek segítséget adtak a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Ma csellengenek a gyerekek, hozzácsapódnak egy-egy bandához, amelyek nem egyszer rossz útra térítik őket. Ők pedig mindent megtesznek, hogy megfeleljenek a kortárscsoport elvárásainak, nem akarnak kilógni a sorból. Említhetném itt akár a közlekedési, úgynevezett diszkó baleseteket is, ahol a tinédzserek beülnek az ittas, vagy kábítószeres befolyásoltság alatt álló sofőr mellé, csak azért, hogy ne nézzék gyávának őket. Ha a szülők elmennének gyermekükért a szórakozóhelyre, sok értelmetlen tragédiát meg lehetne előzni.
Szervezetten zajlik a prevenciós munka, mégis egyre több a kábítószer-élvező fiatal.
- A szokványos felvilágosító előadások sajnos nem érik el a céljukat, leperegnek a középiskolás korosztályba tartozó fiatalokról. Kevés, ha csak beszélgetünk, szemléltetünk, közvetlenebb módszereket kell kitalálnunk. Egyre inkább úgy látjuk, hogy az úgynevezett sokkolásos terápia a legcélravezetőbb. Ehhez készítettünk egy DVD anyagot, ahol a film segítségével például átélhetnek egy tragikus balesetet, látják az intézkedőket, a túlélő barátok, a gyermeküket elvesztő szülők fájdalmas reakcióit.
A felvilágosító munkát nem lehet elég korán elkezdeni. Ehhez nyújt segítséget az általános iskolákban már több éve hatékonyan működő D.A.D.A. program, amely a középiskolákban "Ellenszer" néven folytatódik. A fiatal korosztályt nehéz elérni, nem könnyű a bizalmukba férkőzni, de a szülőkkel, a pedagógusokkal együtt mindent meg kell tennünk, hogy megtartsuk őket a jó úton és elkerüljük az értelmetlen tragédiákat.

Boda Zsuzsa

 

 

 
Hirdetés