Ökumenikus templom épült Kisbócsán Nyomtatás E-mail
2006. november 22. szerda, 10:54
Egy kicsit kimentünk a világból, mondhatnánk akár úgy is, hogy az Isten háta mögé, amikor a kisbócsai templomszentelő ünnepségre igyekeztünk szinte konvojban.

Ökumenikus templom épült Kisbócsán

Egy kicsit kimentünk a világból, mondhatnánk akár úgy is, hogy az Isten háta mögé, amikor a kisbócsai templomszentelõ ünnepségre igyekeztünk szinte konvojban. A kistérség legkiterjedtebb tanyavilága Bócsához tartozik, így a kisbócsai embereknek nagy örömünnep volt, amikor elkészült az ökumenikus templom. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Bábel Balázs érsek, aki szentbeszédében többek között arról szólt, hogy a templom  a pusztaságban is azt hirdeti: a hitnek ereje van.

- Az erre járóknak is üzen, hogy  jussunk el a hit látására. Ajánlhatunk fel kisebb-nagyobb adományokat, de adományban Istent nem lehet felülmúlni, mert õ önmagát adja nekünk - mondta. Az érsek egy bibliai igéhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy a lélek vaksága nagyobb baj, mint amikor fizikailag nem láthatja az ember a világot. Megszentelte a templomot és áldást kért azokra, akik fáradhatatlanul dolgoztak megépüléséért.

A Burányi Roland plébános filiájába tartozó templomban havonta egy alkalommal tart majd szentmisét a vadkerti atya, aki szintén hálát mondott a templomépítõknek. Balogh Imre, a bócsai katolikus egyházközség elnöke beszámolt az építkezés menetérõl, a nehézségekrõl. Külön kiemelte Nagy Ferenc segítségét és Szomor Imre tevékenységét, aki egy millió forinttal kezdte meg az építkezést évekkel ezelõtt, de nem tudta befejezni, ám továbbra is lelkes fizikai és anyagi segítõje volt a munkálatoknak. A hívek kétmillió forintot adtak össze a templom felépítéséhez, adományokból, felajánlásokból kerültek helyükre a nyílászárók, az építõanyagért sem kellett fizetni, mint ahogyan a villanyszerelés, a templom csúcsán lévõ feszület is ajándékba készült el.

A bócsai egyházközség egymillió forinttal járult hozzá a több, mint ötmillió forintos beruházáshoz. Balogh Imre elmondta, hogy már "csak" 950 ezer forintot kell összegyûjteni az adósságok kifizetésére, de a templom elkészült, ajtaja pedig nyitva áll a hívek elõtt. A szentmisén az egyházmegye két kispapja, Szakács Tibor és Bobek Tamás szolgáltak a szép és emlékezetes ünnepen, amit szeretetvendégség zárt.

Supka Éva   

 

 

 
Hirdetés