Kiskunhalas: Sokakat érdekelt a honvédségről szóló előadás Nyomtatás E-mail
2008. május 15. csütörtök, 14:55
Telt házas, színvonalas előadás jellemezte a Pásztortűz Egyesület április 18. rendezvényét a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.

Sokakat érdekelt a honvédségről szóló előadás

Telt házas, színvonalas előadás jellemezte a Pásztortűz Egyesület április 18. rendezvényét a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban. Mintegy százan hallgatták dr. Szakály Sándor hadtörténész előadását.

Még Szegedről, Soltvadkertről, Kiskunfélegyházáról, Kecelről, és Szarvasról is érkeztek érdeklődők. Sokan végig állták a tudományos, de mégis igen érdekfeszítő összefoglalót a Horthy-korszak magyar hadseregéről és katonai elitjéről.

Megtudhattuk, hogy az 1989 előtti történetírás berögződött téziseivel szemben sokkal színesebb, összetettebb volt a magyar királyi hadsereg vezérkarának összetétele. A „dogmákkal" szemben 80-90 százalékban alsó-középosztálybeli, gyakran munkás, iparos famíliák gyermekeiből lettek tisztek, alakulatparancsnokok. Szellemiségüket nem a korabeli politikai eszmék határozták meg, alapvetően katona-szakmai szempontok és a hazához való hűség vezették tetteiket.

Ebből adódik, hogy többségük a Tanácsköztársaság hadseregét épp úgy kiszolgálta, mint Horthy Magyar Honvédségét.

Az előadás végén keceli katonai hagyományőrzők mutatták be második világháborús egyenruha-, fegyver- és kitüntetés-gyűjteményüket.

vnm

 

 

 
Hirdetés