Kiskunhalas: Sebő Ferenc és azok a régi táncházak Nyomtatás E-mail
2008. június 24. kedd, 14:58
A Pásztortűz Egyesület meghívására a Szilády Áron Gimnázium dísztermében vendégeskedett Sebő Ferenc népzenész, a magyar táncház-mozgalom atyja.

Sebő Ferenc és azok a régi táncházak

A Pásztortűz Egyesület meghívására a Szilády Áron Gimnázium dísztermében vendégeskedett Sebő Ferenc népzenész, a magyar táncház-mozgalom atyja.

A ma is rendkívül népszerű, 61 éves művész a hazai népzene egyik legelismertebb képviselője. A programot Császár Blanka és Székely Tibor dalösszeállítása nyitotta. A kötetlen beszélgetésen Sebő Ferenc elmesélte, hogy miként került közel a magyar népzenéhez és hogyan találták ki a mai is ismert és bevált magyar táncház modellt.

Arról is hallhatott a nagyszámú nézősereg, hogy amióta világ a világ, a zenészek és a táncosok fő motivációja a "csajozás" volt, és, hogy a kommunista rendszer minden kulturpolitikusával, Aczéltól Vitányiig, jóvá kellett hagyatni mindent, többek között a táncház-mozgalom kezdeti lépéseit is.

Volt szó az erdélyi gyűjtések mesebeli élményeiről, az első táncházakra érkező hatalmas tömeg hatásáról, a magyar népzene eredetének kérdéseiről. Felolvasott a most megjelent: A táncház sajtó című könyvéből, ami remek korképet ad arról, hogy milyen egyszerű, de mégis hatásos módszerekkel indították útnak a táncház-mozgalmat.

Majd pedig tekerőlanton is bemutatta zenei tudását, amit percekig tartó taps követett. A beszélgetés után sokan faggatták még a mestert, aki nagyon jó benyomásokkal hagyta el késő este, a vacsora után a várost. – mondta el a szervező kulturális és hagyományőrző egyesület vezetője, Végső István.

vnm

 

 

 
Hirdetés