Kiskunmajsa: 56 szellemében Nyomtatás E-mail
2008. július 23. szerda, 13:33
Újra benépesült a Kiskunmajsa határában álló 56-os ifjúsági tábor.

Megnyílhat szívük a haza ügyének

56 szellemében


Újra benépesült a Kiskunmajsa határában álló 56-os ifjúsági tábor. Ötven határon túli és helyi diák vette birtokba a Pongrátz Gergely által megálmodott, majd bátyja segítségével felépített menedéket, ahol az 1956-os eseményeket idézhetik fel. A tábor főszervezője, motorja Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke volt.

A forradalmi események aktív részese, a Corvin-köz egykori parancsnoka, Pongrátz Gergely a városszéli Marispusztán megvette a régi tanyaiskolát azzal a szándékkal, hogy ideköltözik és gazdálkodik. Időközben barátokat szerzett, majd régi álmát dédelgetve kialakította a múzeumot.

Ezzel terveinek korántsem lett vége, a múzeummal szemben lévő ajándékba kapott területen az első magyar 56-os kápolnát tervezte. Azt írta életrajzi könyvében: ha az Isten nyulacskát ad, ad hozzá füvecskét is. És támogatók - főként testvére, Ödön – segítségével 2005-ben átadták a kápolnát, majd a tábor épületét is.

- Gergely öcsém álma volt, hogy legyen egy tábor, ahol gyerekeket nevelünk 56 szellemében, ahol összeülhetnek a még élő hősökkel, ahol filmeket nézhetnek a forradalmi eseményekről, ahol megnyílhatnak a szívek a haza ügyéért - emlékezett vissza a kezdetekre az Amerikából három éve hazaköltözött Ödön bácsi. - Ez volt az öcsém politikai végrendelete, és nagyon boldog vagyok, hogy ebben részt vehettem.

Az idei tízedik, jubileumi tábor ma már komfortosabb környezetben várta a gyerekeket. Szamosújvárról, ahonnan a Pongrátz család származik, valamint Gyergyószentmiklósról, Nagyenyedről, Zentáról, Csantavérről és Bács-Kiskun megyéből érkeztek a középiskolás és főiskolás diákok, és egy héten át neves színészek, filmrendezők, művészek közreműködésében játszhattak, beszélgethettek, művelődhettek. Budapesten végigjárták a forradalom helyszíneit.

Számtalan híresség, köztük Wittner Mária is felkereste őket, akinek előadásán ott volt Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, Terbe Zoltán majsai polgármester, Szabóné Csábrády Anikó, a Fidesz kiskunmajsai szervezetének elnöke is. A tábort meglátogatta Kapus Krisztián megyei önkormányzati képviselő, a Fidesz 5-ös számú választókerületének elnöke.

Dr. Kozma Huba, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója szerint az 56-os Történelmi Alapítvány által szervezett táborban mindig megvalósul a Trianon előtti állapot: a békés egymásra találásé itt a főszerep, ahol barátság és tisztelet fűződik magyar és magyar között, határok nélkül.

 

 

 

 
Hirdetés