Jászszentlászló: Jótékony hangászok a templomban Nyomtatás E-mail
2008. július 23. szerda, 14:28
"Az élet ajándék pillanata" mottóval jótékonysági koncertet szervezett a Hangász Együttes a jászszentlászlói római katolikus templomban július 12-én. Jótékony hangászok a templomban

„Az élet ajándék pillanata” mottóval jótékonysági koncertet szervezett a Hangász Együttes a jászszentlászlói római katolikus templomban július 12-én. Több mint százan gyűltek össze, hogy újra hallják a hagyományőrzéséről messze híres csoportot.

A – többek között – Nagyistók János tanár úr keze alatt szerveződött együttes komoly múltra tekint vissza. A több generációs egyesület és baráti kör azzal a céllal alakult éppen 36 évvel ezelőtt, hogy a helyi népzenei sokszínűséget, a hagyományokat megőrizzék az utókornak.

„Megragadni a még elfogadhatót, fel kell használni a felhasználhatót, és megtartani a megtarthatót.” – írja Nagyistók János a Tollal és pengetővel című szociológiai, néprajzi gyűjteményes könyvében az akkor megalakult Népdalkör és citerakar gondolatainak vezérfonaláról.

Mostani rendezvényükön vendég művész-barátokat is hívtak, hogy emeljék a produkció fényét. És nem választottak rosszul, a tázlári nyugdíjas igazgató, Horváth János személyében olyan, a környéken ismert, amatőr népzenei előadóművészt ismerhetünk, aki minden gondolatával és tettével a hagyományápolást szolgálja.

Orgonán közreműködött Könyves Péter kántor, Faddi Istvánné karnagy vezetésével pedig a Kiskunhalasi Városi Vegyeskar énekét élvezte a népes közönség. A házigazda szerepében szorgoskodó Hangász Együttes énekesei, citerásai óriási sikert arattak. A minden hónapban összeülő csoport évente több rendezvényen is a nagyközönség elé lép, ahol helytörténeti gyűjtéseikből származó dalokkal, zenei motívumokkal új generációkra örökítik lakóközösségük kincseit.

Legközelebb szeptemberben hallhatja őket a közönség, a hajlékteremtők napján, ahol a férfi családfők előtt tisztelegnek, akik egy életen át azon szorgoskodnak, hogy otthont teremtsenek szeretett családjuk számára. „135 évvel ezelőtt a Tiszától a Dunáig terjedő pusztákon gulyák kolompoltak. A század végére benépesült Szentlászló pusztája.”- olvashatjuk az említett könyvben. Erre emlékezve ünnepelnek a hangászok legközelebb szeptemberben.

 

 

 
Hirdetés