Kiskunhalas: Romsics professzor a magyar XX. századról Nyomtatás E-mail
2009. január 09. péntek, 14:19
Mintegy százan hallgatták december 5-én a Pásztortűz Egyesület szervezésében a halasi Thorma múzeumban dr. Romsics Ignác történészprofesszort Romsics professzor a magyar XX. századról

Mintegy százan hallgatták december 5-én a Pásztortűz Egyesület szervezésében a halasi Thorma múzeumban dr. Romsics Ignác történészprofesszort a 20. századi Magyarország történetéről és részben a mai kor párhuzamáról.

Vladár Károly és Császár Blanka zenei előadása és Végső István egyesületi elnök felvezetése után Kohout Zoltán moderátor kérdéseivel igen érzékeny problémákra is rátapintott a vendég. A trianoni traumától a gazdasági válságon át egészen Kádár János megítéléséig.

Utóbbiról Romsicsnak az volt véleménye, hogy a legkisebb rossz elvén egy élhetőbb szocializmust tudott megteremteni, így ő, valamint Tisza István és Bethlen István egykori miniszterelnökök a professzor szerint a legnagyobb formátumú 20. századi magyar politikusok. Azokra a mostanában felerősödött hangokra, hogy a magyar történelmet a történészek meghamisítják, kérdéssel válaszolt: mondja már meg valaki, hogy kik és hol ferdítik el a történeti valóságot? Ha meg tudnák már végre az elégedetlenkedők mutatni, hogy hol vannak a hamisítások, akkor lehet rájuk felelni, ha nincsenek, akkor ez puszta provokáció.

A helyenként rendkívül részletes előadás végén még az is kiderült, hogy Romsics jövő őszre könyvet jelentet meg egy kiskunhalasi tanyás gazda visszaemlékezését felhasználva.

 

 

 
Hirdetés