Get Adobe Flash player
Soltvadkert: Fél évszázad a régiségek bűvöletében Nyomtatás E-mail
2009. november 16. hétfő, 11:30
Berkecz László gyermekkora óta szenvedélyesen gyűjti a régiségeket. 19. századi bútorok, nyolcvanéves mozdonylámpák, a Rákóczi-szabadságharcban használt karabélyok...

Harci bárd és gyilkos tagló is van Berkecz László gazdag gyűjteményében

Fél évszázad a régiségek bűvöletében

Berkecz László gyermekkora óta szenvedélyesen gyűjti a régiségeket. 19. századi bútorok, nyolcvanéves mozdonylámpák, a Rákóczi-szabadságharcban használt karabélyok, 1848-as kardok, múlt század elején készült hangszerek, fényképek, plakátok, szerszámok, láncok, lakatok és még sok más ritkaság található hatalmas gyűjteményében.


Ilyenekkel harcoltak Béri Balogh Ádám kurucai a labancok ellen

Honnan ered ez a szenvedély?
- Mivel az eredeti szakmám festő, így annak idején sok háznál megfordultam, és a kamrákban, színekben sok olyan régi tárgyat, képet láttam, amelyeknek a háziak nem tulajdonítottak jelentőséget, de én megláttam bennük a szépséget.

Hány darabból áll a gyűjteménye?
- Több száz régiségem van, és mindegyikről pontosan meg tudom mondani, hogy honnan szereztem és mi a funkciója.


A kelengyés láda 1893-ból való

Melyik a legrégibb közülük?
- A legöregebb egy kb. 2000 éves római harci bárd, amely nagyon kalandos úton került a birtokomba. Amikor építkeztem, dunai sódert vettem, és mikor itthon kiborítottam, kihullott belőle ez az ókori fegyverdarab. Megvizsgáltattam egy muzeológussal, ő becsülte meg a korát.

Drága hobbi az ilyen ritkaságok gyűjtése?
- Nem, hiszen ezek a tárgyak nem képviselnek nagy piaci értéket. Ezeket többnyire már kidobták, kiselejtezték volna a korábbi tulajdonosaik, ha nem figyelek fel rájuk. Nekem, gyűjtőnek viszont aranyat érnek.


Ezek a hangszerek már a 10. ikszbe léptek

Melyik a kedvence?
- Nem tudok egyet kiemelni, több is van. Nagyon közel áll a szívemhez például az a kb. 200 éves igavonó járom, amelyet egy felaprításra ítélt farakásban találtam. Kedvenceim közé tartozik még egy 1950-es évek beli, fával működő disznópörkölő és a kertben található kovácsoltvas kerítésdarab is, mely hihetetlenül aprólékos munka eredménye.

Melyik tárgynak van a legkülönlegesebb története?
- A legérdekesebb talán annak a kb. 160 éves taglónak a története, amely eredetileg egy kisbíróé volt. 1849-ben, a szabadságharc bukása után két, Törökország felé menekülő magyar honvéd őrnagynak errefelé vezetett az útja.

Egy béreslegény zsákmány reményében ezzel a taglóval verte agyon az egyiküket. A szerszámot bűnjelként lefoglalták, a gyilkost pedig röviddel ezután kivégezték. Külön érdekesség, hogy ezt az esetet Mikszáth Kálmán is feldolgozta Az a fekete folt című művében, valamint Zalai Szalay László író is említést tesz róla.

Emellett szintén a szabadságharc korából való ágyúkerekek és hadiszekér-kerekek, ’48-as honvéd kardok, egy 1919-es magyar csendőr-bajonett valamint a Rákóczi-szabadságharcban használt karabélyok is vannak a gyűjteményemben. 


A láncoknak több ezer éves története van

Mit szól a családja ehhez a hobbihoz?
- Nem csak hogy elfogadták, de büszkén mondhatom, hogy a lányom örökölte is tőlem ezt a megszállottságot. Ő maga is gyűjt mindenfélét, ráadásul a régi bútorok területén szakértő, hiszen restaurálással is foglalkozik. 


Ezzel az ácskörzővel már 1843-ban dolgoztak

Felajánlana a soltvadkerti helytörténeti múzeum számára ezekből a régiségekből?
- Természetesen, és szeretnék kérni mindenkit, hogy akinek bármilyen régi holmija van odahaza, ne dobja ki egyből, hanem vegye fel velünk a kapcsolatot, hiszen soha nem lehet tudni, milyen kincstől készül éppen megválni.

Vastag Gergely

 

 

 
Hirdetés