Get Adobe Flash player
Családtervezés felelősen és tudatosan Nyomtatás E-mail
2005. december 14. szerda, 13:13


Családtervezés felelősen és tudatosan

A Kecel-Újfalusi templom közösségének a családi életre nevelés fontosságáról "Boldogabb családokért" címmel tartottak nemrégiben előadást Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes orvos, valamint Déri Éva biológus, a Sapienta Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családpedagógiai Intézetének munkatársai. Bemutatták intézetük, valamint a kecskeméti Szent Család Plébánia közösségépítő egyesületének tevékenységét. Részletesen ismertették az ifjúság családi életre való nevelését megcélzó felvilágosító mintaprogramjukat, amely a keresztény és általános humán értékrendre épül. Az úgynevezett "család-órákat" évek óta sikerrel tartják az ország több általános és középiskolájában.
- Az iskola feladata az oktatás mellett a nevelés is - mondta Hortobágyiné. - Nem csak a pályaválasztásra, hanem az élethivatásra is fel kell készíteni a fiatalokat, hogy szerető feleség, férj, édesanya és édesapa váljék belőlük, hiszen társadalmunk, életünk alapja a család.
Miután nemcsak a fiatalok, hanem a nevelők képzését is fontosnak tartják, ezért a védőnők, a pedagógusok, a hitoktatók, a szülők és az ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára is szerveznek tanfolyamokat. A tudatos, felelős és természetes családtervezés ismertebbé válásának érdekében rendszeresen tartanak előadásokat, tanfolyamokat és személyes tanácsadásokat. Ez a munkájuk hangsúlyozottan abortusz-prevenció is.
2001 óta 419 segítőtársuk végezte el felkészítő tanfolyamaikat, és szerzett jogosítványt a programban a családi órák megtartására. Tanácsadóik több éven át kísérik figyelemmel a gyermekközösségeket, akikkel havi rendszerességgel találkoznak. Ezeken a foglalkozásokon a tanulók az önismeret, a jellemnevelés, a nemiség, a szerelem, a párválasztás, a házasságra való felkészülés, a házasélet, a családtervezés, valamint a gyermeknevelés kérdésköreiben kapnak hasznos tanácsokat életkori sajátosságaiknak megfelelően.

Boda Zsuzsa
  

 

 

 
Hirdetés