Get Adobe Flash player
Kerékpárút hálózat fejlesztés Kiskőrös és Akasztó projekt Nyomtatás E-mail
Írta:   
2015. április 16. csütörtök, 22:48

Átadták az Akasztó és Kiskőrös közötti kerékpárutat

A nemzeti színű szalag átvágásával és a kerékpárút megáldásával kezdődött a Kiskőröst Akasztóval összekötő kerékpárút átadó ünnepsége szeptember 30-án, szerdán Akasztón. A rendezvényen Becsey Zsolt, a Nemzeti és Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára is beszédet mondott.

 

 

Az Európai Unió és a központi költségvetés 500 millió forintos támogatásával elkészült a Kiskőröst Akasztóval összekötő, 10 kilométer hosszú kerékpárút. A projektzáró rendezvényt Becsey Zsolt nyitotta meg. – A helyi vezetők nagyon megszenvedtek ezért a kerékpárútért. Ha jól tudom, körülbelül 4-5 éves kálvária van mögöttük. De ma már bizton állíthatjuk, a nemes cél érdekében kibírták a bürokrácia útvesztőit, sőt, a sikerhez még a most helyszínül szolgáló Akasztói Horgászpark és Halascsárda tulajdonosa is hozzájárult – kezdte megnyitó beszédét Becsey Zsolt. Majd hozzátette: egészségügyi, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is fontos, ha épül egy kerékpárút. A helyettes államtitkár emellett szerencsésnek nevezte, hogy az átadott út egy hálózathoz kapcsolódik – az Eurovelo 6-os európai kerékpárút hálózathoz –, így érhető el hosszú távon, hogy egyre többen válasszák a kerékpáros közlekedést – mutatott a jövőbe Becsey. Aki némi statisztikai körképet is felfestett. Elmondta, hogy a felmérések szerint kedvezően változott a magyarok szokása, mert már 22 százalékuk rendszeresen kerékpározik.  A hollandok és a dánok után Európában a harmadik helyen állunk e tekintetben – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már 183 önkormányzat jelezte részvételét az országos kerékpáros mozgalomban.  Adatai szerint az elmúlt időszakban összesen 4000 kilométer kerékpárút épült, s mintegy 1000-1500 kilométer létesítését tervezik.

 

 

Büszkék lehetünk arra a logikus építkezésre, amit itt kerékpárút fejlesztésben magunkénak tudhatunk – vágott a dolgok közepébe Font Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője, aki egyúttal emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy 1998-ban készült el a Soltvadkertet Kiskőrössel összekötő út, amely a most átadott kerékpárúttal Bács-Kiskun megye legnagyobb, mintegy 80 kilométer hosszú hálózatát teszi ki. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a megyei kerékpárút hálózat fejlesztése nem áll meg. A közelben lévő Bócsán a napokban már meg is kezdődtek a Bócsát Soltvadkerttel összekötő kerékpárút a kivitelezési munkálatai.

 


Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a projekt részleteit is ismertette. Elmondta, hogy a kerékpárút a Kiskőrösön átvezető, a Kiskőröst Akasztóval összekötő, valamint az Akasztót az Akasztói Halascsárdával összekötő szakaszból áll.  És reményei szerint a lakosság életkörülményeinek javítása mellett jól szolgálja majd a turisztikai célokat is.  A Kerékpárút hálózat fejlesztés Kiskőrös és Akasztó elnevezésű, KÖZOP -3.2.0/C-08-2010-0008 számú projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap és a központi költségvetés száz százalékos támogatásával épült.

 

 

 

Az átadó ünnepségen megjelenteket Suhajda Antal, Akasztó polgármestere is köszöntötte, aki Domonyi Lászlóval együtt kerékpáron érkezett a rendezvény helyszínére. Suhajda Antal a sikeres projekt mellett a kerékpározás egészséges mivoltára is felhívta a jelenlévők figyelmét. Majd kitért arra, milyen sokszor kellett hitelt érdemlően bizonyítaniuk, hogy a kerékpárutat nem csak rekreációs céllal szeretnék a csárdáig kihozni, hanem azért, mert ezen a környéken sokan élnek és járnak innen vagy ide dolgozni. Akik ma igen hálásak a kitartó vezetőknek a biztonságukat szolgáló útért.

 

 


befejeződtek a Kiskőrösi Többcélú Kiskőrösi Társulás

„Kerékpárút hálózat fejlesztés kiskőrös ÉS akasztó” című projekt munkálatai

  

Turisztikai szempontból kiemelt fontosságú, összességében 10,096 kilométer hosszú kerékpárút építési projekt kivitelezési munkálatai fejeződtek be Kiskőrös és Akasztó települések partnerségével, a Dél-alföldi régió szívében, a Kiskőrös – Akasztó - akasztói Halascsárda között.

A projekt az Új Széchenyi Terv program keretében, 500,00 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

 

 

A fejlesztés eredményeként létrejött kerékpárút három szakaszból áll: Kiskőrös, Kiskőrös-Akasztó, valamint Akasztó-Akasztói Halascsárda bejárati útja között. Az akasztói két szakaszban egy-egy kerékpárhíd építésére is sor került.

A projekt távlati célja - összhangban a Kerékpáros Magyarország Program és a Közlekedési Operatív program társadalomformáló célkitűzéseivel - a Kiskőrösi járás elérhetőségének, lakosságának és életkörülményeinek a javítása és a társadalmi és területi kohézió erősítése. Ennek a fejlődésnek a megvalósítását szolgálja a külterületi kerékpárút megépítése.

 

 

Az 53.számú főút ezen szakaszán a jelentős gépjárműforgalom veszélyezteti a kerékpáros közlekedést, ezért is volt rendkívül indokolt a kerékpárút megépítése. Mindemellett a kerékpárral való közlekedés rendkívül egészséges, olcsó, valamint környezetkímélő. A térségben magas a tanyákon élők száma, akiknek a munkába járás alapvető eszköze a kerékpár.

A kerékpárút megépítése a helyi turizmus fellendülését is szolgálta, mivel a térségben jelentős nagyságú természetvédelmi terület található és látogatható. Naponta többszázan kerekeznek máris a két település között. Ezzel az új szakasszal immár közel 70 kilométeres kerékpárút található a járásban, amely országosan is egyedülálló.

A kerékpárút kivitelezését a közbeszerzési eljárás eredményeként a Soltút Kft. végezte el.

A projektről bővebb információt a www.kiskoros.hu illetve a www.kiskorosikisterseg.hu oldalon olvashatnak.

 


MEGHÍVÓ
Kerékpárút-hálózat fejlesztés: Kiskőrös és Akasztó-

Közmeghallgatás

Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint Akasztó Község Önkormányzata Közmeghallgatást tart, melynek témája a „Kerékpárút-hálózat fejlesztés: Kiskőrös és Akasztó” című, KÖZOP-3.2.0/c-08-2010-0008 azonosítószámú projekt.

A fórum időpontja: 2015. július 23. csütörtök 17.00 óra

A fórum helyszíne: Kiskőrös, Polgármesteri Hivatal díszterme (6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 1.)

A fórumon részt vesznek: Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere, Suhajda Antal, Akasztó Község polgármestere, valamint Liszkai Pál, a Liszkai Bt. ügyvezetője.

 

 

Számítunk az érdeklődők megjelenésére.

Kiskőrös, 2015. július 8.

Tisztelettel:

Domonyi László és Suhajda Antal

polgármesterek

 

 


MEGHÍVÓ
Kerékpárút-hálózat fejlesztés: Kiskőrös és Akasztó-

Lakossági fórum

Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint Akasztó Község Önkormányzata a kerékpárút nyomvonala melletti területek tulajdonosai számára lakossági fórumot tart, melynek témája a „Kerékpárút-hálózat fejlesztés: Kiskőrös és Akasztó” című, KÖZOP-3.2.0/c-08-2010-0008 azonosítószámú projekt.

A fórum időpontja: 2015. július 08. szerda 17.00 óra

A fórum helyszíne: Akasztó, Polgármesteri Hivatal tárgyalóterme (6221 Akasztó, Fő út 40.)

A fórumon részt vesznek: Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere, Suhajda Antal, Akasztó Község polgármestere, valamint Liszkai Pál, a Liszkai Bt. ügyvezetője.

 

Számítunk az érintettek megjelenésére.

 

Kiskőrös, 2015. június 17.

Tisztelettel:

Domonyi László és Suhajda Antal

 

polgármesterek

 


 

MEGHÍVÓ
Kerékpárút-hálózat fejlesztés: Kiskőrös és Akasztó- Sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvény

Tisztelettel meghívjuk Önt a „Kerékpárút-hálózat fejlesztés: Kiskőrös és Akasztó” című, KÖZOP-3.2.0/c-08-2010-0008 azonosítószámú projekt keretén belül, sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényre, mely 2015 június 18-án (csütörtök) kerül megrendezésre 14:00 órai kezdettel, a kerékpárút Kiskőrös felőli kezdeténél, a beruházást jelző emlékeztető táblánál. A megnyitó beszédet követően a projekt munkálatairól tájékoztatóra kerül sor, majd a sajtó munkatársai feltehetik kérdéseiket.   

 

PROGRAM:

14:00 - 14:10  MEGNYITÓ BESZÉDET MOND: DOMONYI LÁSZLÓ KISKŐRÖS VÁROS POLGÁRMESTERE

14:10 - 15:00  TÁJÉKOZTATÓT,VALAMINT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TART A MUNKÁLATOKRÓL: DOMONYI LÁSZLÓ KISKŐRÖS VÁROS POLGÁRMESTERE ÉS SUHAJDA ANTAL AKASZTÓ KÖZSÉG POLGÁRMESTERE

15:00 - VENDÉGLÁTÁS                            

Tisztelettel:

Domonyi László és Suhajda Antal

polgármesterek

 

   

      

   


 

Megkezdődtek a Kiskőrösi Többcélú Kiskőrösi Társulás „Kerékpárút hálózat fejlesztés Kiskőrös és Akasztó” c. projekt munkálatai

 

 

Turisztikai szempontból kiemelt fontosságú, összességében 10,096 kilométer hosszú kerékpárút építési projekt kivitelezési munkálatai kezdődtek meg Kiskőrös és Akasztó települések partnerségével, a Dél-alföldi régió szívében, Kiskőrös – Akasztó - akasztói Halascsárda között.

 

A projekt az Új Széchenyi Terv program keretében, 500,00 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

 

A fejlesztés eredményeként létrejött kerékpárút három szakaszból áll: Kiskőrös, Kiskőrös-Akasztó, valamint Akasztó-Akasztói Halascsárda bejárati útja között. Az akasztói két szakaszban egy-egy kerékpárhíd építésére is sor kerül.

 

A projekt távlati célja összhangban a Kerékpáros Magyarország Program és a Közlekedési Operatív program társadalomformáló célkitűzéseivel, a Kiskőrösi járás elérhetőségének, lakosságának és életkörülményeinek a javítása és a társadalmi és területi kohézió erősítése. Ennek a fejlődésnek a megvalósítását szolgálja a külterületi kerékpárút megépítése.

 

Az 53.számú főút ezen szakaszán a jelentős gépjárműforgalom veszélyezteti a kerékpáros közlekedést, ezért is rendkívül indokolt a kerékpárút megépítése. Mindemellett a kerékpárral való közlekedés rendkívül egészséges, olcsó, valamint környezetkímélő. A térségben magas a tanyákon élők száma, akiknek a munkába járás alapvető eszköze a kerékpár. A kerékpárút megépítése a helyi turizmus fellendülését is szolgálja, mivel a térségben jelentős nagyságú természetvédelmi terület található és látogatható.

 

A kerékpárút kivitelezését közbeszerzési eljárás eredményeként a Soltút Kft. végzi.

A projektről bővebb információt a www.kiskoros.hu illetve a www.kiskorosikisterseg.hu oldalon olvashatnak.

 

A beruházás befejezésének várható időpontja: 2015. szeptember 30.

 

További információ kérhető:

 

Domonyi László-elnök

Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás

6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.

78/513-120/202

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés