Get Adobe Flash player
Mozgalmas fél évet tudhat maga mögött a Paks II. Zrt. Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. december 15. péntek, 16:34

A Paks II. beruházás a megvalósítás szakaszába lépett, ezt bizonyítják az elmúlt hónapok projekttel kapcsolatos eseményei is, melyből több kulcsfontosságú is akadt bőven.

 

 

Júniusban Paks II. kívül-belül megújult mobil kiállítása nyári fesztiválkörútra indult: nyolc rendezvényen mintegy 18 ezren keresték fel az interaktív járművet. A hatalmas kamionban a látogatók interaktív táblákon, gazdagon illusztrált tájékoztató anyag segítségével ismerkedhettek meg az atomenergia békés célú felhasználásával, a Paksi Atomerőműben üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. Az érdeklődők kisfilmek segítségével ismerhették meg többek között a Pakson is hamarosan megépülő VVER-1200-as reaktortípust, valamint virtuális sétát tehettek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. Mindemellett részletes tájékoztatást kaptak a radioaktív hulladékok kezelésének rendjéről, gyakorlatáról és a legmodernebb nukleáris biztonsági megoldásokról is, amelyeket a Paks II.-nél is alkalmazni fognak.

A jármű észak-magyarországi túrája december végéig tart, amely Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket érinti.

 

Jelentős személyi változások történtek

Június 30-án Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy július 1-től új vezetőség áll az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. élén. A miniszter elmondta, hogy az előkészítő fázis sikeres lezárása után, kezdetét vette a magvalósítás szakasza, melyhez más típusú szakértelemre van szükség. A hatékony szakmai munkavégzés érdekében különválasztották az elnöki és a vezérigazgatói feladatköröket. A projekttársaság vezérigazgatója Lenkei István, míg az Igazgatóság elnöke dr. Mészáros György lett. Lenkei István kiváló gyakorlati szakember, emellett széleskörű szakmai és társadalmi kapcsolatrendszerre tett szert az iparág atomenergiával foglalkozó legfontosabb vállalkozásait tömörítő Magyar Atomfórum Egyesület vezetőjeként. Dr. Mészáros György pedig, aki korábban a Paksi Atomerőmű igazgatóságának elnöke volt, szintén tapasztalt, felelősen gondolkodó vezető, ezért esett a választás a két szakmai kiválóságra.

 

Itt volt a Roszatom csúcsvezetése

Szeptember 20-án, Pakson egyeztetett stábjával Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a Paks II. projekttel kapcsolatos elkövetkező feladatok ütemezéséről Süli János tárca nélküli miniszterrel, illetve a projekttársaság vezetésével. Lihacsov bejelentette: januárban kezdődik a felvonulási terület kialakítása. Süli János elmondta, a Roszatom csúcsvezetésének jelenléte is bizonyítja, hogy visszavonhatatlanul megkezdődik az a munka, aminek eredményeként megépül és üzembe áll a két új blokk.

 

Új név és arculat

Október 9-én név és arculatváltást jelentett be a cég: Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság. Az új név azt jelzi, hogy a két új blokk nemcsak megépül, hanem legalább 60 évig a magyar lakosság és gazdaság szolgálatában biztosítja az olcsó, biztonságos, klímabarát villamosenergia-termelést.

Az új arculat kapcsán, Nagy Tamás a társaság munkavállalója által készített, a P betű és a római kettes összevont betűpárból kirajzolódó logót fogadták el, mely a leginkább tükrözi a cég szellemiségét. A Play/Start gomb szimbólumát is magában viselő logó az elindulás, kezdés, haladás, előremutatás jele is egyben. A kék szín pedig a víz és a levegő, azaz a természet, tisztaság színe, így jól jelképezi, hogy ez egy tiszta, klímabarát energia.

 

Negyven százalék felett lehet a magyar beszállítói arány

Beszállítói konferenciát rendezett novemberben a Roszatom Budapesten, ahol első kézből tájékozódhatnak a magyar és nemzetközi cégek a Paks II. projektről. Az eseményen elhangzott: 2018-ban várhatóan 15 nagy tendert ír ki az orosz konszern összesen mintegy 2 milliárd euró értékben, többek között berendezések szállítására és építési munkákra.

Bizonyos feladatokban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a beruházás megvalósításában – ezt Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese jelentette ki a fórumon.

Süli János tárca nélküli miniszter az eseményen hangsúlyozta: úgy dolgozunk, hogy a két új atomerőművi blokk minél hamarabb elkészüljön és azok Európa két legjobb blokkjaként működjenek. A nagy volumenű fórum kimondottan hasznos volt, hiszen ott olyan tájékoztatást tudtak adni a vállalkozóknak, külföldi, belföldi partnereknek, melyben olyan információkhoz jutottak, melyek konkrét tényeket tartalmaznak. A konzultáció során ugyanis a konkrét munkavállalásra és a szerződéskötéshez kapcsolódó garanciák és kötelezettségek kapcsán felmerült kérdésekre is választ kaptak a résztvevők.

 

 

 
Hirdetés