Get Adobe Flash player
Szakmai együttműködési megállapodás a Fennovoima projektcéggel Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2018. február 05. hétfő, 11:23

 

A Paks II. projekt - dr. Aszódi Attila államtitkár, Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, Leber Ferenc kabinetfőnök és Kovács Gábor műszaki igazgató urakból álló - delegációja 2018. január 24-én látogatást tett Helsinkiben a Fennovoima társaságnál, a finn VVER-1200 blokk építtetőjénél. A paksi és a hanhikivi projekt aktuális helyzetéről szóló szakmai megbeszélés keretében a két társaság együttműködési megállapodást írt alá, amely mindkét társaság életében fontos mérföldkőnek számít.

Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes és Minna Forsström projektigazgató aláírják a megállapodást

Minna Forsström, projektigazgató a dokumentum aláírását követően elmondta, hogy évek óta jó kapcsolat van a magyar és a finn fél között, a projektek vezetői számos alkalommal találkoztak és eszmét cseréltek. Most a két cég közötti formális együttműködési megállapodás aláírása azért szükséges, hogy ösztönözze a felek műszaki személyzetét az együttműködésre annak érdekében, hogy a legjobb VVER blokkok épüljenek meg az Európai Unióban.

Horváth Miklós kiemelte, hogy a felek érdeke a napi munka szintjére lefordítani a megállapodást és az abból levezethető előnyöket. A Paksi Atomerőmű és a Loviisai Atomerőmű között is több évtizedes eredményes együttműködés áll, ami azt mutatja, hogy az információ- és a tapasztalatcsere nagyon hasznos az atomerőműveket üzemeltető társaságoknak. A Paks II. és a Fennovoima közötti együttműködés célja a legjobb és legbiztonságosabb blokkok megépítése és a projektek hatékony megvalósítása.

Dr. Aszódi Attila emlékeztetett rá, hogy a két projekt illetékesei korábban is számos alkalommal találkoztak már, most azonban a két cég közötti megállapodással új fejezet nyílik az együttműködésben. Mind a tervezés, mind az engedélyezés, az építés, és az üzemeltetés időszakában számos olyan közös kérdés, izgalmas mérnöki feladat lesz a felek előtt, amelyeket a tapasztalatcsere eszközeit felhasználva nem csak a projekttársaságok, hanem az egész nukleáris ipar javára eredményesen hasznosíthatnak.

 

 

 
Hirdetés