Összefogásban rejlik az erő Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 23. szerda, 11:59

A bűzös városrészek lakói a tettek mezejére léptek

KALOCSA - Napjainkban, mikor mindenhonnan azt halljuk, hogy milyen megosztottak az emberek, jóleső érzés, hogy Kalocsa egy olyan példaértékű összefogást képes megvalósítani, mely felülemelkedik a különböző politikai ideológiák törésvonalain. Ha az elszántság sikerrel jár, egy két éves probléma oldódhat meg Kalocsán.

Nemcsak magukat annak valló, de a lokálpatriotizmus értékei mentén cselekvő kalocsaiak olyan összefogást hívtak életre, mely a megoldáskeresésre, az adott probléma megszűntetésére irányul. A kertvárosiak nemcsak a saját, de az egész lakóközösség, több városrész, tágabb értelemben pedig egy egész város lakosságának a problémáját próbálják elszántsággal orvosolni. Már ez is irigylésre méltó dolog, de ami igazán értékessé teszi ezt a szerveződést az főként az, hogy ez esetben különböző politikai nézeteket valló emberek voltak képesek összekapaszkodni, és másokat is összefogásra buzdítani.

A megoldásra váró probléma nem új keletű, hiszen a Kertvárosban lakók és a Paksi Közi lakótelepen élők két éve kénytelenek szagolni a Foktő határában lévő sertéstelep bűzét, mely bizonyos széljárás esetén és fülledt, párás vagy éppen az esős időszakokban nyomasztóan telepszik a városrészekre. Az orrfacsaró bűzt nemcsak az utcán, de a lakásokban is kénytelenek elviselni az itt élők, ugyanis elegendő egy nyitva felejtett ablak és máris disznóólban érzi magát az ember saját otthonában. Még akkor is, ha makulátlan rend van odabent. Arról a bosszúságról már nem is beszélve, mikor a száradó ruhát hamarabb csapja meg a szagoslevegő, mint ahogy észbe kapnánk, hogy már megint onnan fúj a szél, ahonnan nem kellene. Az illetékes hatósághoz már két évvel ezelőtt megtörtént a bejelentés az ügyben, mely nemcsak a kalocsaiaknak, de foktőieknek is több kellemetlenséget okozott már. A hatóságok többször végeztek ellenőrzést a telepen, volt, hogy bejelentés nélkül szúrópróba szerűen mentek, de ilyenkor vagy mindent rendben találtak, vagy az apróbb hiányosságok orvoslására hívták fel a tulajdonos figyelmét, aki pályázati forrást is igénybevett a sertéstelep fejlesztése kapcsán és még biztosan három évig üzemeltetnie kell azt.

- Félreértés ne essék, mi nem megszüntetni akarjuk a sertéstelepet, csak azt szeretnénk elérni, hogy azt a megfelelő szabályok betartása mellett működtessék és szüntessék meg a terjengő bűzt – ezt Varajti Gáborné Kriszta mondta lapunknak azon lakossági fórum után, melyet az érintett lakók hívtak életre, miután sem a foktői, sem a kalocsai önkormányzat nem járt sikerrel a megoldás megtalálásában.

Bakai Károly Foktő polgármestere többször foglalkozott az üggyel, írt levelet, tett bejelentést, de ezzel eddig nem sokra ment, a probléma és bűz itt maradt. És még e mellé a nyakába kapott egy csomó felháborodott kalocsait, akiket a két városrész képviselője, Kinyóné Lakatos Melinda a közösségi médiában egy a bűzzel kapcsolatos bejegyzés kapcsán hozzá irányított mondván, „mi nem tudunk tenni ellene, ők az illetékesek”. Az alpolgármester asszony következő hozzászólásaiból kiderült, hogy mára elfelejtette ügyintézői múltját, mivel egy panaszkodó lakó felé a következő mondattal lezártnak tekintette az ügyet:

„Ne gondolja, hogy nem próbáltunk már meg minden lehetőséget, de nem fogok vitatkozni, mert úgyse érti meg az, aki a másik oldalon áll, én is hasonlóan dühöngenék a maga helyében, de vannak helyzetek, amiket nem mi tudunk megoldani, bármennyiben is azt gondolják, hogy minden a mi feladatunk.”

Mára kiderült, hogy ha mással nem is, ezen megjegyzésével sokat lendített az ügyön, hiszen a kioktatott polgárok, akikkel még vitába szállni sem érdemes, mert úgysem értik meg az ügyet, megfogadták a tanácsot és a foktői polgármesterhez fordultak, aki a megoldás érdekében arra buzdította a kalocsaiakat, hogy kezdjenek aláírásgyűjtésbe. A lakók ezért felismervén, hogy csak magukra számíthatnak, a saját kezükbe vették az irányítást, és nagy lendülettel kezdtek az aláírások gyűjtésébe. Az a terv, hogy a következő hatósági bejelentés mellé hozzácsatolják az aláírt íveket is, ezzel is nyomatékot adva annak, hogy az illetékes hatóság kiemelten foglalkozzon az üggyel. A petíciót a város több pontján (Oázis ételbár, Edit Fotóműterem, kertvárosi és Hősök útjai EuroCent, KSE pálya melletti lottózó) aláírhatja az a kalocsai lakos, aki egyetért azzal, hogy szűntessék meg a foktői sertéshízlaló telepéről terjengő bűzt. De mindemellett a lakók is járják az érintett városrészeket, hogy minél több támogatót állítsanak a kezdeményezés mellé. A terv az, hogy szeptember végéig gyűjtik az aláírásokat, melyhez szívesen veszik a körzetben élők további segítségét is.

Az elszántságot és összefogást látva, van ok abban reménykedni, hogy a lakók véghezviszik elgondolásukat, mely kellő súlyt ad ahhoz, hogy a vállalkozó vagy a hatóság, vagy mindkettő közösen pontot tegyen eme bűzös ügy végére. Ami pedig a segítőkész kalocsai alpolgármester asszonyt illeti, érdemes feltenni a költői kérdést, hogy netán ez esetben is fejétől bűzlik a hal?

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés