Fontos a lakosság szemléletformálása Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 25. péntek, 07:30

Hulladékgazdálkodás kapcsán nyújtott be pályázatot Kiskőrös

KISKŐRÖS - Augusztus 15-én rendkívüli testületi ülést hívtak össze Kiskőrösön. Az összehívás apropóját két beadandó pályázat adta. A városvezetők mindkét előterjesztést támogatták.

Először az “Európa a polgárokért” program keretén belül a Testvérváros-projektek kapcsán nyújtottak be pályázatot, mely program célja, hogy találkozási alkalmat biztosítson a különböző nemzetiségű és nyelvű európai polgároknak és lehetővé tegye számukra a közös tevékenységekben való részvételt. A város egy Európai Uniós szakmai konferencia megszervezésére nyújt be pályázatot melyet 2018. májusában szeretnének megvalósítani. A pályázatot 2017. szeptember 1-ig kell benyújtani, mely során maximum 7.600.000.- Ft összegű támogatás szerezhető, melyhez 760 ezer forintos önrészt kell biztosítani.

A másik azonnali döntést igénylő előterjesztés egy újabb pályázat volt, mely a hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel volt kapcsolatos, mely támogatás a lakosság ezen témakörhöz szorosan illeszkedő szemléletformálására fordítható.

Hazánk hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos céljainak elérése érdekében elengedhetetlenül fontos a lakosság ezzel kapcsolatos szemlélet-és gondolkodásmódjának megváltoztatása. Ennek sikeres és eredményes megvalósításához helyi szintű, helyi adottságokhoz és körülményekhez, valamint igényekhez igazított ösztönzésre is szükség van. A pályázat keretében így lehetősége nyílna Kiskőrösnek, hogy népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést, megelőzze a hulladékok keletkezését illetve segítse a hulladékká vált anyagok újrahasznosítását. Mindez különösen üdvözölendő elképzelés, hiszen a városban lévő hulladékszigetek körül időről-időre illegálisan helyeznek el nagyobb mennyiségű hulladékot, mely jelentősen rontja a településképet, nem beszélve arról, hogy az önkormányzatnak plusz költségeket jelent azok begyűjtése. Ha elnyeri a város a támogatást, akkor a projekt környezeti nevelésre, környezettudatosság erősítésére és a felelős magatartás és az ahhoz szükséges információk megismerésére és elsajátítására kell, hogy irányuljon majd. A pályázat 100 százalékos intenzitású, ahhoz önerőre nincs szüksége a településnek. Az elnyerhető összeg 3 millió forint.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés