Sikeresek a kőrösi vincellérek Nyomtatás E-mail
2010. március 29. hétfő, 10:06

Az utóbbi hetekben számos hegyközségi, kistérségi és vidéki meghívásos borverseny zajlott, melyeken a kiskőrösi vincellér tanulók komoly szakmai sikereket értek el.



Kuncz Péter két éve borászkodik. Nemcsak készíteni, de ízlelni is szereti a finom nedűket.

- Az akasztói termelők részére szervezett borversenyen vettem részt az iskolánk tanpincéjében készített arany sárfehér borral. A szőlőt az iskolánk tanterületéről szüreteltük, mert nincsen saját ültetvényem. Szeretem a finom borokat, kedvencem az üde gyümölcs ízű rozé, és a reduktív eljárással készített fehér borok, de nem állnak távol tőlem a nehéz, testes vörös borok sem. Szakmai példaképeim a Frittmann testvérek, akik bebizonyították, hogy az alföldi borvidéken is előállíthatók csúcsminőségű borok. Érettségi után megszerzem az iskolánkban a borászati technikusi képesítést, és utána, ha sikerül ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni.

Ötvös Réka szintén az akasztói borversenyen remekelt borával. Négy éve ismerkedik a borászat fortélyaival.

- Én is Arany sárfehér borral neveztem, aranyérmet értem el. A szőlő a kiskőrösi tanterületről származik. A versenyen különdíjat kaptam a krasznai testvértelepülés polgármesterétől, mint az indulók között a legfiatalabb borász. A szakmában a példaképem az osztályfőnököm, Filus János. Bár szeretem a szakmát, érettségi után mégis más útirányt fogok választani.

Birtalan Gabriella Szabina szakmai példaképe szintén osztályfőnöke, bár borász papájától is sokat tanul. Négy éve készül saját bora.

- A bócsai borversenyre Arany sárfehér borral neveztem, és aranyérmet nyertem. A díjnyertes bor alapanyaga a tanterületről származott. Bár van saját szőlőterületem és pincénk is, de az Erdélyben van, ahol nyaranta szoktam kint borászkodni a papámmal, Pap Sándorral. Itt, Magyarországon csak egy pár éve élek, és még nem volt lehetőség kialakítani egy borkészítésre alkalmas helyet. A családban a papám is borász. Szeretem a finom borokat,

kedvenceim a fehér fajták.

 

 

Mohácsi Veronika Ramóna a csengődi hegyközségi versenyen aranyérmet nyert és Baltás István polgármester különdíját is megkapta, mint legifjabb borász.

Filus Andrea a családi pincészetben kezdett el borászkodni, majd a szakközépiskolában ezt folytatta, ahol már hat éve tanulja a szakmát.

- A családi Kövidinka ültetvényéből szüreteltem a szőlőt a betakarításkor. Aranyérmet és különdíjat kaptam. Az előző évi borversenyen egy különleges borral, a fehér Kadarkával aranyérmes lettem. Az iskola befejezése után itthon fogom gyakorolni a borászkodást, mert tanulmányaimat más területen szeretném folytatni. A szakmai példaképnek az édesapámat említem meg, Filus Jánost. Ő sokat segít nekem, mint elméleti, mint gyakorlati feladatokban.

Seres György szülei révén szintén gyerekkora óta ismeri a szőlő és bortermelés fázisait.

- Kaskantyún, a falusi borversenyen 3. helyezett lett a borom, bronzérmet kaptam. Szeptember óta tanulom a szakmát az iskolában. Családi területről szüreteltem. Még nem voltam saját borral versenyen. Ha nem vesznek fel sehova, akkor családi vállalkozásban folytatom a borászkodást.

Bukovszki István tavaly szeptember óta foglalkozik borászattal.

- Az Aletta szőlő nem saját területről származott, hanem ismerősöm termelte a Kiscsengődi homokos talajon. A borom második helyezést ért el, ezüstérmes lett. Korábban még nem voltam versenyen. Az még a jövő titka hogy hol fogom a tudásomat kamatoztatni. Példaképem Filus János, akitől sokat tanultam, és szeretnék én is hozzá hasonlóan sok mindent elérni az életben.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés