Nevada, Utah és Arizona két keréken Nyomtatás E-mail
2011. november 17. csütörtök, 07:33

Régi álma vált valóra Szentgyörgyi Jánosnak és motoros barátainak októberben, amikor az Amerikai Egyesült Államok híres Route 66–os útján róhatták a kilométereket.

 Maga az utazás ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, azonban a kivitelezés elképzelhetetlen tűnt. Tavaly ősszel azonban egy baráti beszélgetés során az Amerikában élő, kiskőrösi származású Flórián Pál felajánlotta, hogy szívesen megszervezi barátainak a tengerentúli kirándulást, és vállalja az idegenvezetői szerepet is. Ilyen ajánlatot nem sűrűn kap az ember, így a tizenhárom barát úgy döntött: irány az Újvilág!

- A csapat egy része most ült először repülőgépen, így maga az utazás is nagy élményt jelentett. Las Vegasban várta a társaságot floridai barátjuk, s bár a hosszú út után nagyon fáradtak voltak, néhányan rögtön elindultak felfedezni a várost. A kaszinóiról híres megacity csábító fényeivel, lüktető éjszakai életével mégsem marasztalta őket sokáig, egy napi nézelődés után motort béreltek, és elindultak felfedezni az egykori vadnyugat szépségeit. 

A nevadai, utahi, illetve arizoniai sivatag néhol csak murvával borított útjain egy másik Amerikát ismertek meg a kiskőrösiek. A nagyvárosi felhőkarcolók vagy a kertvárosi negyedek helyett itt nagyon szegényes körülmények között, lakóautókban élnek az indiánok leszármazottai. A benzinkutak is retro stílusban állnak azt utak mentén, mintha az időben is visszautaztak volna. S bár egy szerencsétlen baleset miatt a kalandoroknak át kellett szervezniük az útvonaltervet, minden olyan helyre eljutottak, amit szerettek volna megtekinteni. Jártak a Grand kanyonnál, megcsodálták a ’30–as évek nagy gazdasági válsága alatt épített Hoover–gátat. Ez a Colorado folyón épített vízierőmű kora legdrágább, legnagyobb ilyen típusú építménye, még napjainkban is innen biztosítják Nevada, Arizona és Dél-Kalifornia egyes részein az áramot és a vizet. Ha már nyugaton járt a csapat, nem maradhattak ki a klasszikus városnéző programok sem. San Francisco egyik jelképe, a Golden Gate Bridge mellett mindenki a Lombard nevű híres görbe utcára volt a legkíváncsibb, illetve a környéken található Montereyre. Útközben megálltak a szintén kiskőrösi származású Turan Sándoréknál, majd irány Los Angeles! Az angyalok városában elsőként a hírességek sétányát keresték fel, s nem maradhatott ki Hollywoodban az Universal Filmstúdió sem. 

A vasparipák szerelmeseinek megváltozott az amerikaiakról a véleményük. Úgy fogalmaztak, eddig nagyon műnek tartották az amerikai emberek folytonos mosolyát, s most döbbentek rá, hogy ők tényleg végtelenül türelmesek és segítőkészek. S ami talán leginkább meglepte a csapatot, a kinti árak: például Las Vegasban 5 csillagos szállodában aludtak 3 csillagos magyar áron. Kint sokkal olcsóbb az üzemanyag és az élelmiszer is. S a lányok bánatára vásárlásra most nem szántak időt, a ruhákat is az itthoni árak töredékéért lehet megvásárolni. Azt mindnyájan hangsúlyozták: az óceánon túli túra csapatépítő tréningnek is remek volt.

Ami a pecásoknak a Rio Ebro és a Duna-delta, a vadászoknak a kenyai szafari, az a motorosoknak a Road 66. Nem véletlen tehát, hogy hálásak Flórián Pali barátjuknak a kaland megszervezéséért.

Öreg benzinkutak: mintha a múlt század elején lennénk.

San Francisco jelképe a Golden Gate Bridge.   

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés