Díjazták a vincellértanulók vizsgaborait Nyomtatás E-mail
2013. január 18. péntek, 08:43

Érmekkel és oklevéllel érkeztek haza Izsákról a gimnázium borász tanulói az Országos Hungarikum Borversenyről, tájékoztatta lapunkat Filus János, az iskola tanára. A legjobb eredményt a soltvadkerti Lehoczky András érdemelte ki, az ifjú borász ezüstérmet kapott Ezerjó vizsgaborára.

Osztálytársai, Terecskei Zsolt, Szentmiklósi Norbert és Zeleni Viktor pedig bronzérmet szereztek. Mindhárman a rendező város nagybecsű eredetvédett fajtájával, Arany-Sárfehérrel neveztek, melyet az idei szüret után érleltek finom nedűvé. Felkészítő tanáruk Szűcs Sándor volt. Ezzel azonban sikerüknek nincs vége.

A hétvégén Bognár Árpád,  Zweigelt roséjával remekelt a kunszentmiklósi Országos Rose Borversenyen, ahol nemzetközi zsűri mustrálta a legjobb hazai borokat. A szakmai körökben rangos rendezvényen a kiskőrösi borásztanulók – Orcsik Dóra, Soós Nikolett, Dulai György, Kurcz Gyula és Békési János  – adták az asszisztenciát is, ők szolgálták fel a kóstoltatáshoz a borokat. A versenyeket követően Lehoczky András elmondta, nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy az egyházi fenntartásba  átadott iskola első oklevelét az ő munkája kapta. Nagyon megszerette a borász szakmát, örömöt lát minden munkafázisban. Példaképe Filus János tanár úr, akiknek szinte issza a szavait. - Minden  évben kapunk egy csiszolatlan gyémántot, a szőlőt, és csak rajtunk, a gondoskodásunkon, a hozzáértésünkön múlik,  hogy abból a karácsonyi asztalra milyen bor kerül. Sokakkal ellentétben én látok perspektívát a magyar mezőgazdaságban, azon belül is a borászatban. Mindent lehet jobbra és szebbre csiszolni, fejleszteni. Ez az én célom, küldetésem, melyhez rengeteg  segítséget kaptam az iskolától,tanárainktól és nem utolsó sorban  a családomtól - mondta adíjazott, akinek neves Balatonfelvidéki  borászatok is ajánlottak már munkát.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés