Get Adobe Flash player
Hőségriadó Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 24. csütörtök, 13:12

„Orbitális hőség jön, riadóztatták a megyéket”- így az egyik hírportál.

„Tikkasztó hőség jön” – kontráz rá egy másik.  S a harmadik meg imígyen: „Sivatagi hőség: piros riasztás két megyében”. Mire e sorok az olvasó elé kerülnek, remélhetőleg már túl leszünk a nyár immáron negyedik, eddig talán leghosszabb és embert próbáló hőhullámán.

Nagy melegben tanácsos minél kevesebbet tartózkodni a napon, sokat inni, lehetőség szerint időnként lehűteni a szervezetünket. Jó ilyenkor hosszasabban bevásárolni és élvezni a bevásárló központok hűvösét. Azonban a lehetőségeink nem egyformák, sokaknak nincs hova bújniuk. Ahogy mondogatjuk időnként: a hideg ellen lehet védekezni plusz ruhadarabokkal, de a melegben egy idő után nincs már mit levetkőzni. S a hőség komoly egészségkárosodásokhoz is vezethet. Ezt tapasztalhattuk az egyértelműen sikeres budapesti vizes világbajnokság előtt és alatt is. Voltak embertársaink, - jellemzően újságírók, akiknél érzékelhető zavart okozott a hőség. Érdekes azonban, hogy csak azoknak, akik bukásban, csődben reménykedtek. Mert ilyeneket lehetett szemlézni bizonyos nem kifejezetten kormánybarát hírportálokon, mondjuk a megnyitóról és a záró ünnepségről:

- "Durva, de még vannak emberek az utcán! Most jöttem, és Budapest utcáin még vannak emberek, akik nem a megnyitót nézik. Feltehetőleg csak nincs tévéjük."

- "Amit a megnyitóra ellőttek, az egy kisváros éves költségvetése…”

- "Így eljátszottuk a mini olimpiai megnyitót, mintha ránk figyelne a világ, kár, hogy ez rajtunk kívül senkit nem érdekelt.”

- "Mi várható? Nagy titkolózás előzte meg a záróünnepséget, de a kiszivárgott információk szerint az esemény csúcspontján Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos a Batthyányi téri, 34 méteres óriástorony tetejéről a Dunába veti magát, méghozzá egy  S. Hegyi Lucia által tervezett, lenyűgöző arany flitteres Csodaszarvas jelmezben..."

- "Szégyellem, de csak azt a hajszálat bírtam nézni, ami Maglione (a FINA elnöke) kopasz koponyáján lengedez vagy 10 centi hosszan. Pedig közben azt is elmondta, hogy ez volt minden idők legjobb vébéje."

És így tovább, és így tovább. S hogy mi ezzel a gondom? Nem a szabad véleménynyilvánítás. Mert igenis demokráciában élünk, ahol büntetlenül, akár még ilyen fanyalgó, károgó hangnemben is lehet minősíteni valamit. A gond az, hogy kilóg a lóláb. Amikor egy nagy eseménynek voltunk a házigazdái, szervezői, ami ráadásul tetemes összegbe is került, akkor voltak embertársaink, akik egyértelműen a kudarcnak örültek volna. Akik mintha azért szurkoltak volna, hogy az egész vállalkozás égés legyen. Örömmel lapogatták volna egymás vállát, lám, mi megmondtuk. Kicsik vagyunk mi ilyen eseményekhez. Ezt már a momentumos fiúk is megmondták, nem kell nekünk olimpia, mit ugrálunk mi itten.

Nem értem és nem fogom megérteni. Más országokban, szomszédainknál is van kormány, kormánypárt és vannak, akik ettől boldogtalanok. Ez így van jól. Egy választásnak mindig vannak győztesei és vesztesei. Ez eddig teljesen rendben van. Mások azonban mindig össze tudnak fogni, ha közös nemzeti érdek, közös ügy forog kockán. Akkor félre tudnak tenni akár még személyes sérelmeket is. Mert a haza sikere mindennek fölötte van. Csak mi nem vagyunk erre képesek. Nálunk mindig vannak károgók és kárörvendők. Ők a bukásban, a sikertelenségben utaznak. Még az sem zavarja őket, hogy ezzel saját pozíciójukat is csak tovább rontják.

Vagy csak a hőség ártott meg nekik? Én nem is tudom…

Lupták György

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés